jueves, 28 de noviembre de 2013

Ελληνική ιππασία - Καλπάζοντας στον αιώνα

Λίγα μέτρα από την πρωινή κίνηση της Κηφισίας, προστατευμένος σαν καλά κρυμμένο μυστικό πίσω από τα γυάλινα κτίρια των πολυεθνικών, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος.

Ο Ελληνικός Ιππικός Όμιλος αποκαλύπτεται έτσι απλά, σαν να όφειλες να γνωρίζεις την ύπαρξή του (που θα έπρεπε), σαν ξέφωτο ανάμεσα στις φαρδιές πολυκατοικίες του Αμαρουσίου, οι ένοικοι των οποίων ξυπνάνε το πρωί και βλέπουν από το παράθυρό τους πανέμορφα άλογα, λευκά, μαύρα και κανελί, να παίρνουν τον πρωινό τους περίπατο στο χωμάτινο γήπεδο. 

 Κάποτε, όταν όλα εκεί γύρω ήταν χωράφια και άκτιστα οικόπεδα, οι αδιάκριτοι παρατηρητές των παραθύρων φυσικά δεν υπήρχαν. Τα γυαλισμένα αυτοκίνητα που ανέβαιναν την οδό Παραδείσου τα Σαββατοκύριακα ήταν λιγοστά και συγκεκριμένα. Τα οδηγούσε σοφέρ ο οποίος ήξερε πού θα στρίψει: Έμπαινε από το πετρόχτιστο, χαμηλό τοιχάκι της πύλης, στο πάρκινγκ δεξιά κάτω από τα δέντρα, και άνοιγε την πόρτα στα παιδιά να κατέβουν, στην ώρα τους για το εβδομαδιαίο μάθημα ιππασίας. Παιδιά καλοχτενισμένα, που έφεραν κομψή σπορ ενδυμασία και οικογενειακά ονόματα που σήμαιναν πολλά για την οικονομική και κοινωνική ζωή της Αθήνας του  50. Οι μητέρες τους, ντυμένες κι εκείνες κατάλληλα για ένα μεσημέρι στη Λέσχη, θα έκαναν τα δικά τους: Καφέ, τσάι και ίσως μια παρτίδα μπριτζ, κουτσομπολεύοντας με τακτ, στην κεντρική σάλα.

Η αρχή, όμως, είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Ήταν πριν από περίπου 75 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν μια ομάδα ανθρώπων της κοινωνικής και οικονομικής ελίτ, καθώς και κάποιοι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού διαπίστωσαν ότι είχαν ένα κοινό πάθος: Τα άλογα. Και κατ  επέκταση, ένα κοινό απωθημένο: Να βρουν ένα χώρο να ασκούν το αγαπημένο τους χόμπι. Μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών ιππική λέσχη στην προπολεμική Αθήνα έμοιαζε ωστόσο τότε με εξωτικό και πολυτελές σενάριο.


Μέχρι και την εποχή εκείνη, η μοναδική ιππική δραστηριότητα στην Ελλάδα εντοπιζόταν στο στρατό. Η Ίλη Βασιλικής Φρουράς, όπως λεγόταν τότε (η νυν Ίλη Αρμάτων), διέθετε στάβλους για τα άλογά της στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Ίδρυμα Ερευνών, στη γωνία της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης. Μέρος αυτής της Ίλης ήταν και η αθλητική ομάδα του στρατού που εξασκείτο με εκπαιδευτές αξιωματικούς σε διάφορα ιππικά αγωνίσματα, με μοναδικό σκοπό βέβαια να ενισχύσει τις ικανότητες των έφιππων στρατιωτών και όχι να τους ψυχαγωγήσει ή να τους μυήσει στα χόμπι της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario