miércoles, 23 de octubre de 2013

Βασίλισσα Ελισάβετ 80 χρόνια

Η επέτειος των ογδοηκοστών γενεθλίων της βρίσκει τη διασημότερη βασίλισσα του κόσμου -και τη μακροβιότερη της Ευρώπης- στην καλύτερή της στιγμή.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν μόλις 21 ετών όταν δήλωσε: «Όλη μου η ζωή, είτε είναι μεγάλη σε διάρκεια είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας». Όλη της η ζωή, πράγματι, είναι αφιερωμένη στο μεγάλο της καθήκον, τη βαρύτητα του οποίου είχε συνειδητοποιήσει από τα πρώτα χρόνια. Η διαδοχή στο θρόνο είχε έρθει ξαφνικά στην οικογένειά της, ούτως ή άλλως. Μετά το θάνατο του παππού της, Γεώργιου του 5ου, στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας ανέβηκε ο θείος της Ελισάβετ, Εδουάρδος ο 8ος. Η βασιλεία του, όμως, κράτησε ελάχιστα. Προς μεγάλη αγανάκτηση των Βρετανών υπηκόων και την απόλυτη φρίκη της λοιπής βασιλικής οικογένειας, ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από το θρόνο, το 1936, προκειμένου να μπορέσει να παντρευτεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα Γουόλις Σίμσον, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ως βασιλιάς. Στη θέση του ανέβηκε στο θρόνο ο αδελφός του, Αλμπερτ, ο πατέρας της Ελισάβετ, ως Γεώργιος ο 6ος, και η μικρή πριγκίπισσα που μέχρι τότε μεγάλωνε ανέμελα έγινε ξαφνικά η διάδοχος του θρόνου. Η σύζυγος του Αλμπερτ, η κατοπινή βασιλομήτωρ, δεν συγχώρεσε ποτέ τη Σίμσον και έπαιξε κύριο ρόλο στο να απαγορευθεί στον Εδουάρδο, που έγινε κυβερνήτης στις Μπαχάμες, και τη σύζυγό του να επισκέπτονται την Αγγλία. Η Ελισάβετ ήταν τότε μόλις δέκα ετών...
«Τι συμβαίνει;», τη ρώτησε η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα. 
«Θα γίνω βασίλισσα», της απάντησε η Ελισάβετ. 

 
«Καημένη μου...», ήταν το δεικτικό σχόλιο της μικρής Μαργαρίτας. 
O βασιλιάς έκρινε ότι η πριγκίπισσα έπρεπε να ξεκινήσει αμέσως να προετοιμάζεται για το ρόλο της. Την έμαθε να μελετά όρθια, για να προετοιμαστεί για τις ατέλειωτες ώρες ορθοστασίας που την περίμεναν. Της είπε πως πρέπει να τηρεί ένα ημερολόγιο, της έδειξε πώς να επιθεωρεί αγήματα και να δέχεται ένα χαιρετισμό. Της έδειξε τα κόκκινα ντοσιέ με τα κρατικά έγγραφα προς υπογραφή που του έφερναν καθημερινά και της εξήγησε ότι κάποια μέρα θα γίνονταν οι δικοί της «πιστοί σύντροφοι». Σε ηλικία δώδεκα ετών η Ελισάβετ εξομολογήθηκε σε ένα δάσκαλό της ότι αν η μοίρα δεν είχε τα συγκεκριμένα σχέδια για εκείνη, τότε θα ήθελε να ήταν μία κυρία που θα ζούσε στην εξοχή, με πολλά άλογα και πολλά σκυλιά, δύο αγάπες που κρατά μέχρι σήμερα.
Γρήγορα, η μικρή πριγκίπισσα ξεκινούσε τις φράσεις της λέγοντας «όταν γίνω βασίλισσα...».
Όταν ο θεατρικός παραγωγός Τζακ Γουίλσον, στενός συνεργάτης του Νόελ Κάουαρντ, ήταν προσκεκλημένος στα ανάκτορα, καθώς η βασίλισσα ένιωθε πάντα έλξη για τον κόσμο του θεάματος, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τη δεκατριάχρονη τότε Ελισάβετ. Ο Γουίλσον τη χαιρέτησε εγκάρδια:
«Γεια σου μικρούλα μου, πώς είσαι;». 
Η πριγκίπισσα τον κοίταξε αγριεμένη: 
«Υποκλίσου, παιδί μου, κάνε υπόκλιση», είπε στον κατά πολύ μεγαλύτερό της άνδρα, χειρονομώντας προς το πάτωμα. 

 
«Αυτή η μικρή με έκανε να τα κάνω πάνω μου!», θα διηγείτο ξεκαρδισμένος στα γέλια αργότερα ο Γουίλσον. 
Η υπεροπτική αυτή αντίδραση δεν ήταν πάντα αρεστή στην οικογένειά της. Η μητέρα της συχνά της υπενθύμιζε ότι η ιδιότητα του μέλους της βασιλικής οικογένειας δεν είναι ποτέ δικαιολογία για κακή συμπεριφορά.
«Καλημέρα, μικρή κυρία», της είπε μία μέρα ο λόρδος Τσέιμπερλεν, συναντώντας τη σε ένα διάδρομο των ανακτόρων. 
«Δεν είμαι μικρή κυρία», είπε αυστηρά. «Είμαι η πριγκίπισσα Ελισάβετ».
Λίγο αργότερα, θα χτυπούσε την πόρτα του λόρδου Τσέιμπερλεν, συνοδευόμενη από τη γιαγιά της, βασίλισσα Μαίρη. 
«Να σας παρουσιάσω την πριγκίπισσα Ελισάβετ», είπε η βασίλισσα στο λόρδο, «η οποία ελπίζει μία μέρα να γίνει πραγματική κυρία». 

No hay comentarios.:

Publicar un comentario