domingo, 27 de octubre de 2013

Βήματα ζωής

Πολυπράγμων και πολυδιάστατη, η Ηρώ Κόβα φωτογραφίζεται με τα εγγόνια της και μιλάει για τη νέα εκδήλωση της ΕΛΕΠΑΠ και τα «βήματα ζωής» που προσφέρει η Εταιρία στα παιδιά με αναπηρίες...

Την ημέρα της έκλειψης, 29 Μαρτίου 2006, μεσημέρι στο Balthazar, ο σκοτεινός ουρανός δεν ταίριαζε με τα πρόσωπα όλων όσοι μοιράζονταν τα νέα της φετινής εκδήλωσης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων. Κάποιοι έκαναν ένα λυρικό παραλληλισμό, που δεν απείχε βέβαια από την πραγματικότητα: Ο ήλιος της αγάπης για τα παιδιά είναι φωτεινότερος, έλεγαν. Αυτή την αίσθηση, πάντως, είχα και λίγες μέρες πριν, όταν συνάντησα την Ηρώ Κόβα στην κατοικία της στο Ψυχικό, ανάμεσα σε μυστηριακά γλυπτά του Mιτεράι. Τώρα, συνηγορούσε κι ο ανοιξιάτικος ήλιος, που έκανε τον κήπο της να μοιάζει με μικρό παράδεισο.

Η Ηρώ Κόβα έχει δύο παιδιά: Τη Νατάσσα και την Ιζαμπέλλα. Και δύο μικρά εγγόνια, παιδιά της Νατάσσας: Τον Μάρκο και την Αλεξάνδρα. Έχει όμως και εκατοντάδες άλλα παιδιά. Τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, που τους προσφέρει γενναιόδωρα όλη της την αγάπη, όλη της την τρυφερότητα. Με παιδικό ενθουσιασμό και η ίδια, ξεκινά να μου μιλά για τη φετινή εκδήλωση της ΕΛΕΠΑΠ, με τίτλο «Mamma mia».
«Tην Κυριακή 14 Μαΐου γιορτάζουμε την Ημέρα της Μητέρας. Αυτήν τη μέρα διάλεξε η ΕΛΕΠΑΠ για την καθιερωμένη ανοιξιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ θα είναι οι οικοδεσπότες, που θα δημιουργήσουν ένα εορταστικό περιβάλλον, θα προσφέρουν ανθοστόλιστες κατασκευές, δώρα και γλυκίσματα φτιαγμένα από τα δικά τους χέρια και θα πρωταγωνιστήσουν σε παιχνίδια, διαγωνισμούς και χορούς με όλη την οικογένεια. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν πανελλήνιους ιππικούς αγώνες, κυνοδρομίες με σκύλους απ  όλο τον κόσμο, σπάνιες ράτσες, με ιδιαίτερα ταλέντα, θα ιππεύσουν στα μικρά άλογα, τα πόνι της Σκύρου, θα κάνουν βόλτα με αμαξάκια, όπως στις Σπέτσες, και θα έχουν τη χαρά να ανέβουν σε άλογα μαζί με την Ολυμπιονίκη μας Χάιντι Αντικατζίδη.


Η Χάιντι είναι ανιψιά της κας Κόβα, κόρη της αδελφής της, Νάντιας Αντικατζίδη. Ευκαιρίας δοθείσης, σε μια παρένθεση της συζήτησής μας, συνθέτουμε μαζί ένα μικρό βιογραφικό: Η Ηρώ, κόρη της Αθηνάς και του Τάκη Βετόπουλου, γεννήθηκε στην Αθήνα σε μια οικογένεια όπου γονείς και παιδιά διασκέδαζαν και εργάζονταν μαζί συμμετέχοντας ενεργά και δημιουργικά ο ένας στη ζωή του άλλου. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και για λίγο διάστημα εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και διανομής των περιώνυμων της εποχής ξυραφιών Astor. Πολύ νέα παντρεύτηκε τον Νίκο Βερνίκο. Ο γάμος τους κράτησε ενάμιση χρόνο. Σήμερα οι σχέσεις της με τον πρώτο της σύζυγο είναι πολύ καλές και ιδιαίτερα με τη νέα του σύζυγο, τη Βαρβάρα Βερνίκου, με την οποία μάλιστα ήταν για πολλά χρόνια συνέταιρος και παραμένει πολύ καλή φίλη. Η Ηρώ ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση εισαγωγής γυναικείας και ανδρικής ένδυσης αμέσως μετά τις σπουδές της. Λίγο αργότερα γνώρισε τον άνδρα της ζωής της, τον Γιώργο Κόβα, στο Λονδίνο. Ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν κι απέκτησαν τις δύο τους κόρες. Μετά το θάνατο του πατέρα της, γύρισαν στην Ελλάδα και ο σύζυγός της εγκατέλειψε τη ναυτιλία για να αναλάβει τη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης, που πλέον τελεί υπό την «προστασία» της Bic, ενώ η ίδια επαναδραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ένδυσης. Για πολλά χρόνια, παράλληλα με την ανατροφή των παιδιών της και το έργο της στην ΕΛΕΠΑΠ για το οποίο έχει βραβευτεί από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, σε ειδική τελετή στην Παλαιά Βουλή (παλαιότερα είχε τιμηθεί και από τη Special Olympics) ασχολήθηκε με εισαγωγές και χονδρική και λιανική πώληση. Ακόμη κι όταν πούλησε το μερίδιό της στην αντιπροσωπεία της Ralph Lauren, διατήρησε τη σχέση της με τη μόδα. Σήμερα οι επαγγελματικές δραστηριότητες της οικογένειας επικεντρώνονται στον όμιλο εταιριών ΕΛΤΡΑΚ και σε επενδυτικές επιχειρήσεις.


Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι μπορεί να τη συναντήσει κανείς παντού, σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα σε όλο τον κόσμο: Από ένα σαφάρι στην Κένυα, μια εκδήλωση στο Μπάκιγχαμ, την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, ακόμα και σε παραδοσιακό ελληνικό γλέντι στους Δελφούς να χορεύει ελληνικούς χορούς.


Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή σας από την παιδική σας ηλικία ή, μάλλον, ποιες μορφές παιδιών και ποιο γεγονός έχει σημαδέψει τις μνήμες σας;
«Κάποια παιδιά πολύ καλών φίλων μου, που έφυγαν από τη ζωή με πολύ άγριο τρόπο. Ίσως αυτά τα γεγονότα καθόρισαν και τη σχέση μου με τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

No hay comentarios.:

Publicar un comentario